EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

TCM Africa High Dividend Equity

 

TCM Africa High Dividend Equity. voorheen het Intereffekt Emerging Africa fonds, was in 2008 het eerste beursgenoteerde open-end beleggingsfonds in Nederland, dat gericht is op het werelddeel Afrika. Het fonds speelt in op de economische opkomst en potentie van het continent. Het fonds belegt in tegenstelling tot veel andere Afrika- fondsen in principe niet in het economisch al redelijk ontwikkelde Zuid-Afrika maar investeert in beursgenoteerde aandelen in kleinere opkomende economieën, soms ook wel de frontier markets genoemd.

Te denken valt aan Egypte, Marokko, Nigeria, Zambia, Ghana, Kenia, Mauritius, Senegal en Tunesië. Hoewel dit zeer veelbelovende landen zijn, is het risicoprofiel van het fonds hoog. Dat was te merken toen het fonds in 2008 een rampzalige start beleefde en na negen maanden een negatief rendement van 47,6% scoorde. Ondanks plussen in 2009 en 2010 wist het fonds zich nog niet geheel daarvan te herstellen. De koers ligt begin 2011 nog zo'n 20-25 procent onder de uitgifteprijs van 20 euro in 2008.

Het fondsmanagement ziet vooral kansen binnen de financiële sector. Daarnaast is de telecomsector onderdeel van het fonds, vooral vanwege de opkomst van mobiele telefonie.

Afrika is volgens Intereffekt een dynamisch continent dat volop in ontwikkeling is. Vooral de versnelling van de economische groei en de verbeterde politieke situatie van veel landen zorgen ervoor dat het continent nu één van de meest opwindende ‘frontier markets’ is om in te beleggen, aldus de website van Intereffekt. 'Het aantal landen dat voor u als belegger interessant is, is nu groter dan ooit. En het beleggingsfonds Intereffekt Emerging Africa biedt u een unieke investeringsmogelijkheid om te beleggen in 'frontier' Afrika.'

Deze website heeft geen positie in- of relatie met het fonds.