EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Handel Afrikaanse beurzen nog altijd te dun


De lage handelsvolumes blijven de Afrikaanse beurzen parten spelen. Het gebrek aan liquiditeit op de gemiddelde Afrikaanse aandelenbeurs is voor veel buitenlandse investeerders een reden om er met een wijde boog om heen te lopen. Snelgroeiende bedrijven onder de Sahara kiezen daarom steeds vaker voor een notering in Londen of Johannesburg.

Ondanks de Eurocrisis blijft Afrika het economisch goed doen. Volgens de voorspellingen houdt het continent de gemiddelde economische groei van 5 procent ook de komende tijd vol. De economische groei vertaalt zich echter niet in winsten op de aandelenbeurzen. Die duikelden afgelopen maanden in het voetspoor van de Europese beurzen naar beneden. Ook het Nederlandse Intereffekt Emerging Africa fund moest een flinke veer laten; de koers dook ruim onder de 10 euro. Het andere Nederlandse Afrika fonds Mango Capital gaf zelfs aan in de problemen te zijn gekomen omdat het fonds te klein is geworden.

De grote boosdoener is niet de Afrikaanse economie maar het gebrek aan liquiditeit op de beurzen. Deze week beschreef persbureau Reuters de situatie in het snelgroeiende Malawi waar grote kansen voor investeerders liggen. Tot veel investeringen in de 12 bedrijven die er op de aandelenbeurs staan genoteerd, leidt dat echter niet. Er wordt op de beurs van Malawi dagelijks slechts voor 200 duizend dollar gehandeld. Ook in de twee grote emerging economieën van Afrika, Nigeria en Kenia, blijven de handelsvolumes met dagelijks gemiddeld respectievelijk 17 en 3,6 miljoen dollar beperkt.  ‘Je hebt in Afrika simpelweg te weinig bedrijven die beursgenoteerd zijn en als ze het wel zijn, zijn de volumes doorgaans te laag. Dat maakt het te riskant, omdat je door te handelen al snel met enorme koersschommelingen te maken krijgt,’ tekende Reuters op uit de mond van een private equity bankier.

Van de 58 beursgenoteerde ondernemingen wordt in Kenia bijvoorbeeld slechts in een handjevol bedrijven, waaronder Safaricom, brouwer EABL en Equity Bank, goed gehandeld. In het eveneens sterk opkomende Oeganda zou het om slechts drie bedrijven gaan. ‘Het is heel lastig om in dit soort landen te handelen, ook omdat het vrijwel onmogelijk is om je posities goed af te dekken,’ vertelt een strateeg van Insparo Asset Management in Londen tegen Reuters.

Een van de opties voor Afrikaanse bedrijven om meer geld op te halen is een tweede notering in Londen of Johannesburg waar met 1,7 miljard dollar dagelijks wel fors wordt gehandeld. Volgens Reuters overweegt de Senegalese Telecomreus Sonatel zo’n tweede notering. De West-Afrikaanse beurs in Ivoorkust waar het bedrijf nu genoteerd staat, heeft naar eigen zeggen te weinig aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders.