EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Angola verbetert investeringsklimaat

Angola wil de buitenlandse investeringen in het land opschroeven. Nieuwe wetgeving moet het voor private investeerders gemakkelijker en lucratiever maken om in het land te investeren en zaken te doen. Tot nu toe werd business in het snel groeiende en veelbelovende Angola als zeer lastig beschouwd.


Afgelopen jaar meldde Angola dat het moeite had om 6,8 miljard dollar aan schulden af te lossen aan buitenlandse bedrijven die aan de wederopbouw van het land werken. Het land was tussen 2002 en 2008 nog een van de snelst groeiende economieën ter wereld maar werd keihard geraakt door de ingezakte olieprijzen tijdens de kredietcrisis.

De olieprijzen en de Angolese economie hebben zich inmiddels hersteld.  De BBP van het land groeit dit jaar alweer met 6 procent en de schulden kunnen weer worden afgelost. Maar Angola realiseert zich eens te meer dat buitenlandse investeringen nodig zullen blijven. Tot nu toe werd het buitenlandse partijen echter veelal lastig gemaakt om in Angola zaken te doen. De nieuwe aangekondigde wetgeving, waaronder belastingverlagingen en anti-bureacratische maatregelen, moeten het investeringsklimaat nu verbeteren.

Uit het buitenland is er in ieder geval genoeg interesse om in Angola te investeren. Met name vanuit Zuid-Afrika, China, Portugal en Brazilië wordt al flink geïnvesteerd in het land. Het Nederlandse Fugro is actief in de olie-industrie.

Angola is nog altijd herstellende van een 27-jarige burgeroorlog die tot 2002 woedde. Door de snel toenemende olie-inkomsten en (buitenlandse) investeringen in infrastructuur boekte het land sindsdien enorme progressie. Hoofdstad Luanda werd zelfs de duurste stad ter wereld. Naast olie en infrastructuur biedt het land vooral ook kansen aan investeerders in de landbouw en het toerisme.

Meer over Angola

Bron: Fin24 en How we made it in Africa