EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Thursday, Aug 22nd

Mauritius

Het belasting- en vakantieparadijs in de Indische Oceaan is misschien wel het grootste succesverhaal van emerging Afrika. Van een vrij eenzijdig op landbouw gebaseerde economie transformeerde het eiland zich afgelopen decennium tot een middeninkomensland met naast de suikerrietteelt ook toerisme, IT, financiële dienstverlening en textiel als belangrijke economische pijlers. Met de steeds diversere economie maar ook met het vriendelijke investeringsklimaat is Mauritius een voorbeeld voor andere Afrikaanse landen geworden. Of het nu om het vestigen van een bedrijf, duurzame energieprojecten of onroerend goed- of vastgoedontwikkeling gaat, investeerders wordt weinig in de weg gelegd.  De belastingen zijn laag, de financiële sector is goed ontwikkeld, het kennis- en opleidingsniveau is hoog. Het is dan ook niet gek dat steeds meer buitenlandse bedrijven Mauritius als uitvalsbasis gebruiken om zaken te doen in Afrika.

Dat het voor ondernemers goed toeven is op Mauritius, blijkt ook uit het Doing Business Report 2011 van de Wereldbank waarin het eiland voor de derde keer op rij het best van alle Afrikaanse landen scoorde Van alle 183 landen in de wereld staat het land op de 20e plaats. Onderwerpen die in deze survey behandeld worden zijn: gemak van zaken doen, regelen van vergunningen, werknemers aannemen, belastingen, geld lenen en andere factoren die belangrijk zijn wanneer men een bedrijf start in een land. Het eiland in de Indische oceaan heeft inmiddels hervormingen aangekondigd die het eiland in de Indische Oceaan nog aantrekkelijker moeten maken voor buitenlandse investeerders om er zaken te doen.  Het land wil op korte termijn in de top tien van de wereld staan en hecht daarom enorme waarde aan een gezond en vriendelijk investeringsklimaat.

Economische geschiedenis Mauritius

Nadat Aziaten, Arabieren en Portugezen het eiland al hadden bezocht, waren het de Nederlanders die in 1598 de eerste nederzetting op Mauritius stichtte. Het eiland werd vernoemd naar Prins Maurits van Nassau. In 1710 vertrokken de Nederlanders echter weer nadat de kolonisatie geen succes bleek. Vijf jaar later kwamen de Fransen die er wel een bloeiende kolonie van wisten te maken. In 1810 moesten zij het eiland weer afstaan aan de Britten. In 1968 volgde de onafhankelijkheid waarna Mauritius een republiek werd binnen het Gemene Best. Afgelopen jaren startte het eiland een hervormingsbeleid om de economie meer concurrerend, exportgericht en veelzijdiger te maken. Met succes. De economische groei nam toe en de werkloosheid nam af. Het eiland wist de mondiale financiële crisis ook redelijk te doorstaan. In 2010 laat het eiland al weer ruim vier procent groei zien. Een paar sectoren werden afgelopen jaren wel geraakt. De eurocrisis zorgde voor minder inkomsten uit toerisme. De textielindustrie heeft heeft al een tijdje zwaar te lijden onder de concurrentie uit Azië

Belastingparadijs Mauritius

Mauritius heeft een van de gunstigste belastingregimes in de wereld. De bedrijfs- en inkomenbelasting is 15 procent. Dividenden en inkomsten uit kapitaal worden niet belast. Voor buitenlandse ondernemers zijn er weinig tot geen restricties wat betreft eigendom, douane en repatriëring van winsten. De bedrijfskosten zijn laag. Het eiland wist daardoor uit te groeien tot een belangrijke financiële en business hub.

Toerisme Mauritius

Mauritius is niet alleen een belastingparadijs. Met haar aangename klimaat, de vele luxe-resorts, de prachtige stranden, jachthavens en golfbanen is het eiland ook een waar vakantieparadijs. Dat heeft vooral de vastgoed- en onroerend goedsector een enorme impuls gegeven.  Afgelopen jaren verrees langs de kust het ene na het andere hotel, resort of villapark. Ook winkelcentra schoten als paddestoelen uit de grond. Groot voordeel is dat buitenlandse investeerders op een volledig eigendom kunnen rekenen. De Board of Investments van Mauritius liet onlangs weten nog altijd op zoek te zijn naar investeerders in nieuwe jachthavens, luxe-hotels, winkelcentra, resorts en residentiële woningen.

Landbouw Mauritius

Suikerrietteelt is van oudsher de belangrijkste landbouwactiviteit in Mauritius. Maar de gegarandeerde prijzen en vrije quotas van de EU behoren tot het verleden. Mauritius sprong daarop in door een aantal landhervormingen door te voeren. Het eiland wil meer toegevoegde waarde aan de producten toevoegen en tegelijkertijd andere producten gaan telen. Bij dat laatste valt te denken aan bloemenkwekerijen en de verbouw van voeselproducten zodat het land die niet meer hoeft te importeren. De landbouw wordt nu ook ingezet voor ethanolproductie en energieopwekking.

Internationale dienstverlening Mauritius

Gelegen tussen Afrika en Azië ziet het eiland een belangrijke rol voor zich weggelegd als international dienstverlener. Het land beschikt over de infrastructuur daarvoor.  Kansen liggen er nog op het gebied van financiële diensten, kennis en HR diensten, IT, telecom, logistiek, distributie, design en (digitale) media. Onlangs opende het eiland ook een currency exchange voor grondstoffen. Daarmee speelt men in op de sterk toegenomen interesse voor grondstoffen en agrarische producten, met name vanuit China.  

Biotechnologie Mauritius

Mauritius wil een rol gaan spelen op het gebied van biomedical research, clinical trials, medical devices and pharmaceuticals. De voorwaarden voor een snelgroeiende biotechnologiesector zouden aanwezig zijn. De board of investments wijst op de aanwezigheid van een sterk ondernemingsklimaat, technologie, een hoogopgeleide en meertalige arbeidsmarkt en een goede bescherming van intellectueel eigendom.

Duurzame energie Mauritius

De energievoorziening in Mauritius is voor tachtig procent afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Het land wil uit economische en milieuredenen snel overgaan op meer duurzame energie. Het riep daarom een Sustainable Island Programme fonds in het leven. Het land wil in tien jaar tijd het aandeel van duurzame energiebronnen voor de elektriciteitsproductie verdubbelen naar 40 procent. Men denkt aan windparken, zonnepanelen, en air-conditioning from the Land Based Oceanic Industry (LBOI). Investeerders worden aangemoedigd om te produceren of gerelateerd materiaal te fabriceren. Het land verleent bijstand met de handel in SO2. Ook groen bouwen kan op de steun van de overheid rekenen

Algemene informatie Mauritius

Naast het Island of Mauritius vallen ook de eilanden Cargados Carajos Rodrigues en Agalega, onder de republiek Mauritius. Met 1,3 miljoen inwoners op 2000 vierkante kilometer is de bevolkingsdichtheid (628 per m2) vrij hoog. De meerderheid van de bevolking is van Indiase afkomst. Maar ook veel inwoners hebben Afrikaanse, Europese en/of Chinese roots. De officiële taal is Engels maar er wordt veelal ook Frans of Creools gesproken.

Meer informatie over investeringskansen in Mauritius, tradeleads, klik hier

Bronnen: EVD, Tradeinvest Africa, CIA Factbook, Wereldbank, Wikipedia