EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Mauritius vriendelijkste land voor ondernemers

Mauritius is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot het beste Afrikaanse land om zaken te doen. Op de ranglijst van het jaarlijkse Doing Business Report 2011 van de Wereldbank en de International Finance Corporation neemt Mauritius van de 183 gemeten landen in de wereld zelfs de 20e plaats in. Het belastingparadijs in de Indische Oceaan wil het investerings- en businessklimaat komende jaren verder verbeteren zodat het op korte termijn tot de top 10 ter wereld gaat behoren.

De survey Doing Business biedt inzichten in het gemak van zaken doen in landen over de hele wereld. Daarbij kijkt men onder andere naar het gemak waarmee men een eigen bedrijf kan starten, vergunningen kan regelen, werknemers kan aannemen en geld kan lenen. Ook naar de belastingtarieven en economische factoren wordt gekeken.

Mauritius is een van de grote economische succesverhalen van Afrika. Het land transformeerde zich afgelopen decennium van een vrij eenzijdig op landbouw gerichte economie naar een middeninkomensland met naast suiker, ook toerisme, financiële dienstverlening en textiel als belangrijke economische pijlers. Met haar vriendelijke belasting- en investeringsklimaat trekt het eiland steeds meer buitenlandse investeerders, waaronder bedrijven die het eiland als uitvalsbasis gebruiken voor ondernemen in de rest van Afrika. De vele golfclubs, de witte stranden, het weer en de azuurblauwe zee maken het eiland er alleen maar aantrekkelijker op als vestigingslocatie.

Na Mauritius heeft Zuid-Afrika (34e) volgens het Doing Business Report het vriendelijkste ondernemings- en investeringsklimaat in Afrika, gevolgd door Botswana (52e). Opvallend is de progressie die Rwanda op de lijst boekt. Het land dat in de jaren negentig nog het toneel was van burgeroorlog en genocide, klimt van de 70e naar de 58e plaats en wordt daarmee beloond voor de hervormingen die sinds 2005 zijn doorgevoerd. In Rwanda heb je binnen drie dagen een bedrijf up and running. Ook Zambia en de Kaapverdische eilanden boeken progressie op de ranglijst.

Foto: Government of Mauritius