EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Megapark voor zonne-energie in Zuid-Afrika

Duurzame energie was tot nu toe een ondergeschoven kindje in het steenkoolrijke Zuid-Afrika. Maar met de komst van het grootste zonne-energiepark ter wereld kan daar wel eens snel verandering in komen.

 

Het enorme Solar Park komt te liggen in Upington in het noordwesten van Zuid-Afrika aan de rand van de Kalahari woestijn en moet 5000 Megawatt gaan leveren aan het elekriciteitsnet van Zuid-Afrika. De kosten bedragen zo'n 150 miljard rand (1,6 miljard euro) en de overheid wil daarvoor investeerders interesseren. Op het park komt er voor verschillende bedrijven een groot stuk land beschikbaar om met verschillende zonne-energie technologieën, waaronder thermische zonne-energie, stroom op te wekken. De Zuid-Afrikaanse overheid zorgt voor de infrastructuur en aansluiting op de grid. De ondernemingen zijn verzekerd van stroomafname voor gunstige prijzen door het landelijke elekticiteitsnet.

Op een bijeenkomst eind oktober bleek er veel interesse te zijn voor een plekje in het park. Zo’n 4000 potentiële investeerders, onder meer uit de VS, Spanje, India en Zuid-Korea, kwamen in Upington bijeen om naar de overheidsplannen te luisteren. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Energie omschreef het park als een ontwikkeling die het land minder afhankelijk van steenkool kan maken en Zuid-Afrika tot een voorloper op het gebied van duurzame energie moet maken. Met 5000 MW zou het park een achtste van de energievoorziening van het land voor haar rekening kunnen nemen. Als het park van de grond komt, gaat het om het grootste zonne-energie park in de wereld.

Upington in de Noord-Kaap provincie werd tot locatie verkozen na een studie van het Amerikaanse Clinton Climate Initiative. De omgeving staat bekend om het grote aantal zonuren per jaar. De regio is bovendien vlak, dunbevolkt, goed verbonden met het elektriciteitsnetwerk en is zowel over de weg als door de lucht goed bereikbaar. De Oranje rivier zorgt voor de aanwezigheid van water. Het Amerikaanse bedrijf Fluor Corporation was en is nauw betrokken bij het masterplan voor het park.

Het nationale energiebedrijf Eskom heeft inmiddels aangegeven mee te doen aan het project en wil vanuit het park in Upington met thermische zonne-energie 100 MW gaan leveren aan het eigen netwerk. Dat project wordt gefinancierd door de Wereldbank en kan de grootste centrale ter wereld worden. Momenteel is de grootste thermische zonne-energiecentrale gevestigd in de Amerikaanse staat Nevada waar 64 MW wordt opgewekt.

Zuid-Afrika is met haar kolenmijnen- en centrales al decennialang een exporteur van energie in de regio. De afgelopen jaren onstonden er echter tekorten aan elektriciteit. Om die tegen te gaan, wordt er inmiddels al aan een nieuwe kolencentrale gewerkt. Met zonne-energie hoopt Zuid-Afrika naar een meer gemengde energievoorziening te gaan. De bouw van het solar park moet in 2012 van start gaan. Naar verwachting kan het park dan eind 2012 al stroom leveren aan het netwerk.

Het enorme park moet ongeveer 12.300 banen extra op gaan leveren. Tijdens de bijeenkomst in Upington liet de minister van Energie, Dipuo Peters, weten dat Zuid-Afrika ambitieuze plannen heeft op het gebied van duurzame energie. In 2020 zouden volgens Peters 300 duizend mensen in deze sector hun boterham moeten verdienen.