EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Financial Times: Afrika rijp voor herwaardering

De finciële wereld ziet Afrika steeds meer als een kans in plaats van als een last. Dat schrijft de Financial Times in een uitgebereide analyse genaamd, Africa: ripe for reappraisal. De roze krant signaleert een snel toenemende interesse voor investeren in Afrika nu het continent zich zo vlot heeft hersteld van de kredietcrisis en veel meer groei toont dan westerse landen.

 

De FT wijst onder meer op grote private equityfondsen die zich sinds kort op Afrika richten, zoals die van Bob Geldof, de Carlyle Group en Helios Investment Partners. 'Er is onder wereldwijde investeerders nog nooit zoveel over Afrika gesproken als nu,' schrijft de krant.

Volgend de FT is de opkomst van Afrika niet louter te danken aan de toenemende interesse voor grondstoffen vanuit Azië. Het zijn juist de bancaire en mobiele telefonie services die nu aan de groei bijdragen in landen als Nigeria en Kenia.

Het FT signaleert tegelijkertijd dat niet in alle Afrikaanse landen de markten voldoende zijn geliberailseerd. Het totaalplaatje met een groeiende middenklasse, grote markt van 1 miljard mensen en buitenlandse investeringen die alsmaar toenemen, ziet er goed uit, maar Afrikaanse overheden blijven hier en daar het bedrijfsleven in de weg staan. Met beter beleid zou er volgens het FT nog veel meer groei in Afrika mogelijk zijn.

Lees het hele artikel in de Financial Times