EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Friday, Sep 20th

Heineken breidt uit in Nigeria

De Nederlandse bierbrouwer Heineken neemt twee onderdelen van de Nigeriaanse Sona Group over om de brouwcapaciteit in het West-Afrikaanse land met 3,7 miljoen hectoliter uit te breiden.  Dat maakte Heineken woensdag 12 januari bekend. De twee houdstermaatschappijen die Heineken overneemt van de Sona Group bezitten meerderheidsbelangen in de brouwerijen Sona, IBBI, Benue, Life en Champions. De extra brouwcapaciteit moet de huidige productiebeperkingen wegnemen en de geografische spreiding van Heineken's brouwerijen in Nigeria verbeteren, aldus het concern in het persbericht.

Naar eigen zeggen zal Heineken door de overnames in staat zijn om optimaal van de groeimogelijkheden in Nigeria te profiteren. 'De overname past in onze strategie om te groeien in ontwikkelingsmarkten,' aldus Tom de Man, directeur Afrika en Midden Oosten bij Heineken. 'Nigeria is een zeer interessante en belangrijke biermarkt voor ons.'

Sinds 2000 groeit die markt met gemiddeld negen procent, resulterend in een omvang van 16,5 hectoliter in 2009. Nigeria is daarmee na Zuid-Afrika de tweede biermarkt in Afrika. In totaal wordt in Nigeria jaarlijks gemiddeld 11 liter bier en non-alcoholische maltproducten gedronken, tegenover 27 liter als gemiddelde wereldwijd. De verwachting is dat komende jaren de consumptiemarkt (waaronder de biermarkt) van het meer dan 150 miljoen inwoners tellende Nigeria flink zal door blijven groeien, onder meer door de snelle opkomst van een middenklasse. Afgelopen tien jaar investeerde het land niet langer alleen in de oliewinning maar ook in veel andere economische sectoren. Dat resulteerde in groeicijfers van het BBP tussen de vijf en tien procent, ook voor de niet-oliegerelateerde economie. Voor 2011 voorspelt het IMF andermaal een BBP-groei van meer dan 7 procent waarmee Nigeria een van de snelst groeiende landen in Afrika en ter wereld is.

Heineken zal in de loop van dit jaar onderzoeken hoe de nieuwe brouwerijen ingepast kunnen worden in het concern. Heineken bezit al meerderheidsbelangen in twee Nigeriaans brouwerijen: Nigerian Breweries en Consolidated Breweries. Financiële details van de nieuwe deal werden niet bekendgemaakt.

Met de overname zet Heineken een traditie voort. Al sinds 1900 exporteert de Nederlandse bierbrouwer bier naar West-Afrika. In 1923 opende het concern haar eerste brouwerij op het continent in Kongo. Heineken is inmiddels met 37 brouwerijen actief in 15 Afrikaanse landen.