EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Landbouw

De landbouwsector is in Afrika nog altijd goed voor zo'n 50 procent van het BNP. Hoewel de landbouw in de meeste Afrikaanse landen nog altijd vooral zelfvoorzienend is, neemt de grootschalige en exportgerichte landbouw snel toe. Te denken valt aan landen als Tanzania en Kenia waar ook veel Nederlandse tuinbouwers en bloementelers opereren. Maar ook landen als Mozambique en Zambia trekken inmiddels buitenlandse investeerders, onder meer uit Aziatische landen die de levering van voedsel voor de toekomst willen vastleggen. Volgens McKinsey is Afrika rijp voor een groene revolutie zoals die ook in Azi

Veevoer Nutreco verovert Afrika

Amper vijf jaar is Nutreco actief aanwezig op het Afrikaanse continent. Nu produceert het Nederlandse concern al veevoer op drie locaties in Afrika en heeft het er nog eens twee op het oog. Eerder dit jaar nam Nutreco een meerderheidbelang van 75 procent in de nieuwe onderneming Skretting Zambia, nu neemt het concern ook het Zuid-Afrikaanse bedrijf Advit over. Advit heeft het hoofdkantoor in Johannesburg en produceert premixen, mineralen en voederadditieven. De overname zal nog dit jaar worden afgerond. Nutreco lijkt met de productielocaties in Afrika het lijstje met belangrijkste visproducerende landen van het continent te volgen (zie kader). Lees meer op Farming Africa.

Africa’s latent agricultural potential

The encroaching famine in Somalia, Northern Kenya and Ethiopia is fighting for space in the western media. Poor farming methods, lack of infrastructure and negligence by local governments have meant that the area is pathetically equipped to deal with drought. However the regions involved are also part of some of the fastest growing economies in the world. How come that food security is still so poorly guarded? An essay by Emma Cardy Brown of Cardy-Brown & Co Ltd.

Lees meer...

Saudisch bedrijf investeert miljarden in landbouw Ethiopië

Saudi Star Agricultural Development, het bedrijf van de steenrijke Saudische sjeik Al-Amoudi, is van plan om de komende tien jaar 2,5 miljard dollar te investeren in Ethiopische rijstvelden. Dat vertelde de bestuursvoorziiter van het bedrijf, Haile Assegide, op 18 maart in een interview opgepikt door het persbureau Bloomberg. Saudi Star heeft al voor een periode van 60 jaar 10.000 hectare grond gepacht in Gambella in het westen van Ethiopië. De komende jaren wil het bedrijf nog eens 290.000 hectare huren van de Ethiopische overheid. In de gebieden die niet geschikt zijn voor rijst, wil Saudi Star mais en zonnebloemen telen.

Lees meer...