EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Grote oliedeal in Oeganda

Het Brits-Ierse oliebedrijf Tullow Oil heeft voor 2,9 miljard dollar tweederde deel van haar oliebelangen in Oeganda verkocht aan het Franse Total en het Chinese CNOOC. Het gaat om de velden rond en onder Lake Albert die volgens Tullow goed zijn voor 1 tot 3,5 miljard olievaten. De partijen zullen allen eenderde deel krijgen van de gezamenlijke exploïtatie.

 


Oeganda ontdekte ongeveer vier jaar geleden olie in de grond. Tullow Oil, het grootste onafhankelijke olie-exploratie bedrijf in Afrika met 55 licenties in 15 landen, was er als de kippen bij om het voortouw te nemen. Het bedrijf nam onder meer de belangen van het Canadese Heritage Oil over en voerde inmiddels vele proefboringen.

Aanvankelijk was het de bedoeling van Tullow om in 2010 al olie uit de grond te halen. Dat is inmiddels uitgesteld naar later dit jaar of 2012. Een van de redenen is dat Tullow al een paar maal botste met de Oegandese regering, onder meer over te betalen winstbelasting en een te late verlenging van een contract. De Oegandese regering doet er alles aan om zoveel mogelijk mee te profiteren van de olievondsten en zal naar verluidt een groot percentage van de toekomstige opbrengsten innen.

Ook wil de Oegandese minster van Energie dat een deel van de olie in het land zelf wordt verwerkt. Er zijn grote plannen voor de bouw van een raffinaderij. Een ander deel van de olie zal als het aan Tullow ligt via een nieuw te bouwen pijpleiding naar de Keniaanse havenstad Mombassa worden gepompt en vandaaruit op de wereldmarkt komen. Volgens Tullow vergen de raffinaderij, de toekomstige boringen en de pijpleiding meer dan 10 miljard dollar aan investeringen.

De grote vraag is of de toekomstige olie-inkomsten ook ten gunste van de bevolking van Oeganda komen. Internationale organisaties beschuldigen de regering ervan te weinig openheid van zaken te geven over de deals met Tullow Oil. Ook al laat Oeganda zich op dit gebied adviseren door Noorwegen is het de grote vraag of de hoogwaardigheidsbekleders de discipline kunnen opbrengen om de inkomsten in het land te steken en niet in de eigen zak.

Oeganda wordt al 24 jaar door dezelfde president geregeerd. De onlangs herkozen Museveni trok de Oegandese economie uit een diep dal nadat eerdere dictators als Idi Amin het land in de jaren tachtig volledig hadden leeggeplunderd. Maar analisten wijzen erop dat Museveni te veel macht naar zich toe heeft getrokken en zonder problemen oliegeld kan wegsluizen. Oppositiepartijen beschuldigden Museveni onlangs ook van verkiezingsfraude.

Tullow is een van 's werelds grootste onafhankelijke olie-exploratiebedrijven en was ook in Ghana nauw betrokken bij de ontdekking en ontwikkeling van olievelden. Het bedrijf staat genoteerd aan de Londense Stock Exchange en mikt ook op een listing op de beurzen van Ghana en Oeganda.