EMERGING AFRICA

The Last Frontier

Tuesday, Sep 17th

Vlisco start productie in Nigeria

Vlisco breidt de activiteiten in Nigeria fors uit. Daartoe heeft de Helmondse stoffenmaker een deal gesloten met de Nigeriaanse regering. Het bedrijf dat in veel Afrikaanse landen kleurrijke stoffen verkoopt, produceert die nu voornamelijk nog in Helmond. Door de overeenkomst mag Vlisco nu ook in Nigeria gaan produceren.

 

Vlisco denkt op de middellange termijn voor 10 duizend banen te zorgen in Nigeria. Er is vier jaar over de deal onderhandeld. De topman van Vlisco toonde zich verheugd: "wij prijzen de Nigeriaanse overheid voor de beslissing om deze belangrijke industrie nieuw leven in te blazen. De nieuwe regelgeving in Nigeria leidt ertoe dat de Vlisco Group kan investeren in Nigeria en kan bijdragen aan de bouw van een levendige katoen-, textiel- en mode-industrie." Vlisco bestaat al sinds 1846, maar is in Nederland relatief onbekend. De batikachtige stoffen van het bedrijf zijn vooral populair in West- en Centraal-Afrika.

Vorige week nog meldde het bedrijf dat honderd flexwerkers in Helmond niet meer ingezet worden, omdat de Nigeriaanse stoffenmarkt achteruit is gegaan. Door ebola en de opmars van terreurorganisatie Boko Haram kopen mensen in het land minder kleding. Volgens Vlisco gaat het om een tijdelijke dip in de verkoop in Nigeria. De problemen met Ebola en Boko Haram staan uitbreiding in Nigeria niet in de weg.